Tirsdag 12 August 2025
Internasjonal ungdomsdag
Den internasjonale ungdomsdagen markerer ungdoms viktige deltagelse i samfunnet og setter søkelys på de ulike utfordringene og problemene som spesielt unge møter.

1,8 milliarder av verdens befolkning er mellom 10 og 24 år gamle. Vi har nå den største ungdomsbefolkningen i menneskehetens historie.

Det er mange utfordringer for ungdom i verden i dag. Politisk ustabilitet og konflikter hindrer utdanning og trygghet, et stramt arbeidsmarked gjør det vanskelig for unge å få arbeid, og verden over er det ofte få eller ingen muligheter for ungdom til å påvirke politiske, økonomiske og sosiale forhold i sitt nærmiljø.

FNs generalforsamling vedtok allerede i 1965 en erklæring for å fremme ungdoms deltagelse i fred og demokrati. I 1985 markerte FN det første internasjonale ungdomsåret. 

I desember 2015 ble en historisk resolusjon vedtatt i FNs sikkerhetsråd; resolusjon 2250 om ungdom, fred og sikkerhet. 

Med denne resolusjonen satte man for første gang på den globale dagsorden behovet for å øke ungdoms deltakelse i fredsbygging. Resolusjonen utfordrer måten vi tenker på ungdom i konflikt, fra et problem til noen som kan skape positiv endring.

Engasjement og deltagelse fra ungdom er helt nødvendig for å oppnå en bærekraftig utvikling.

FNs bærekraftsmål skal være oppnådd innen 2030. Det betyr at dagens unge i høyeste grad vil bli påvirket av hvordan verden prioriterer for å få dette til.  Unge må ha en ledende rolle i å sikre at verden oppnår målene, særlig gjennom bærekraftig forbruk og produksjon. 

I Norge har Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) gitt ut en rapporten «1,8 milliarder grunner. Ungdom, utvikling og bærekraft», som tar for seg hvordan ungdom kan inkluderes i større grad i beslutninger og utvikling av FNs bærekraftsmål 

2024 © Knarvik Frivilligsentral