Julen ringes inn
I Norge er julaften den store julefesten når familier kommer sammen til jule-måltid og åpner gaver fra hverandre.
Julen ringes inn med kirkeklokkene klokka 17.00 og dette henger sammen med at man tidligere fikk fri klokka fem på julaften for å forberede den virkelige høytiden på første juledag.
I de fleste andre vestlige land venter folk med feiring og gaver til første juledags morgen, og der er julaften den siste vanlige hverdagen før julen begynner.
Tradisjonsrik høytid
Mange av de juleskikkene vi kjenner best i dag, som juletre, julenisse og julegaver, oppsto på 1800-tallet.
Tradisjonelt har julematen vært en stor del av feiringen, og det er ulike menyer i forskjellige deler av landet. Ribbe er tradisjonelt på Østlandet, mens på Vestlandet er det pinnekjøttet som har hovedrollen. I Nord er det fremdeles svært mange som spiser juletorsk til middag, men den amerikanske kalkunen har også fått godt fotfeste på norske jule-menyer over hele landet.
Mandel og marsipangris
Til lunsj er det vanlig å spise risgrøt, eller julegrøt, med en mandel gjemt i gryta, og den som finner mandelen får en marsipangris i premie. En annen variant er å lage riskrem til dessert, og gjemme mandelen i den.
Syv sorter
Småkaker som pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser og krumkaker hører også til, og fra gammelt av satte mange sin stolthet i å bake minst sju sorter.
Det er knyttet sterke tradisjoner til julepynt. Det mest vanlige er juletreet, et bartre som dekoreres med lys og pynt. Selv om det er gammel tradisjon i Norge å ta inn grønne vekster i julehøytiden, er det antatt at tradisjonen med å pynte tre stammer fra Tyskland.